ΕφΠειρ 798/2010 [Μη αναγνώριση αλλοδαπής απόφασης λόγω στέρησης του δικαιώματος υπεράσπισης](παρατ. Ευ. Σταυρουλάκη)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2011, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αίτηση αναγνώρισης δεδικασμένου στην Ελλάδα δυο ερήμην αποφάσεων αλβανικού δικαστηρίου για τη λύση δύο γάμων που τελέστηκαν μεταξύ των ίδιων μερών το 1975 και το 2007 στην Αλβανία. Έννοια του διαδίκου στην διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας. Μη προσήκουσα κλήτευση της ηττηθείσας διαδίκου κατ’ άρθρο 24 της ελληνοαλβανικής σύμβασης. Η αδυναμία διαπίστωσης ότι η εναγομένη δε στερήθηκε το δικαίωμα υπεράσπισης δεν καθιστά δυνατή την αναγνώριση της απόφασης ούτε με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του ημεδαπού δικαίου.Πρόεδρος: Π. Ξηρουχάκης Δικηγόρος: Α. Μπουγιούκας Διατάξεις : άρθρα 323, 740, 748 [παρ. 3], 752, 753 [παρ. 1], 761, 781, 905 ΚΠολΔ, 10, 23, 24 Διμερούς Σύμβασης δικαστικής αρωγής μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας 1. Οπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 761, 748 παρ. 3, 752 και 753 παρ. 1 ΚΠολΔ, στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας την ιδιότητα του διαδίκου δεν αποκτά κάποιος με μόνη την απεύθυνση της αιτήσεως εναντίον του, αν δεν κλητεύθηκε ύστερα από διαταγή του δικαστηρίου, δεν προσεπικλήθηκε ή δεν άσκησε παρέμβαση, ακόμη και όταν, χωρίς να ασκήσει παρέμβαση, παραστεί στη δίκη (ΑΠ 1305/1994 ΕλλΔνη 37,638). Ο ίδιος μάλιστα δεν έχει ούτε δικαίωμα εφέσεως κατά της αποφάσεως που θα εκδοθεί αλλά, αν αυτή προκαλεί σ` αυτόν βλάβη ή εκθέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντά του,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.