ΓνωμΝΣΚ 78/2009 Τμ. Ε΄ [Άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου σε αλλοδαπό που είναι εφοδιασμένος με δελτίο αιτήσαντος άσυλο]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2011, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το χορηγούμενο δελτίο αιτήσαντος άσυλο δεν πιστοποιεί την ταυτότητα του υποβάλλοντος την αίτηση. Για τη χορήγηση άδειας τέλεσης πολιτικού γάμου, στον οποίο ο ένας των μελλονύμφων είναι αλλοδαπός, ο οποίος υπέβαλε αίτηση παροχής ασύλου, η νομοθετική πρόβλεψη προς προσκομιδή βεβαίωσης της οικείας Προξενικής ή άλλης αρμόδιας αρχής περί μη συνδρομής σχετικού κωλύματος δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί δια υποβολής αντίστοιχου περιεχομένου υπεύθυνης δήλωσης, όπως ισχύει για τους έχοντες την ελληνική υπηκοότητα.Περίληψη Ερωτήματος: Εάν, προκειμένης τέλεσης πολιτικού γάμου με αλλοδαπό, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου και του έχει χορηγηθεί σχετικό δελτίο, είναι δυνατή, στο πλαίσιο συνδρομής σχετικής αδυναμίας, αντί της προσκομιδής βεβαίωσης της οικείας Προξενικής ή άλλης αρμόδιας αρχής, περί μη συνδρομής κωλύματος του ως μελλονύμφου, να προσκομισθεί, αντίστοιχου περιεχομένου, υπεύθυνη δήλωση. Επί του πρόσθεν ερωτήματος, το Ε’ Τμήμα εγνωμοδότησεν, ομοφώνως, ως ακολούθως: Ι.α. Από τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3 περ. δ’ του ΠΔ 391/1982 (ΦΕΚ Α’ 73) «Τρόπος τέλεσης πολιτικού γάμου - άδειες γάμου» προβλέπεται, μεταξύ των λοιπών υποχρεωτικών δικαιολογητικών, που επισυνάπτονται στην αίτηση προς το Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας, για τη χορήγηση της, κατ’ άρθρο 1368 ΑΚ, άδειας γάμου, ότι «για την περίπτωση που ένας των μελλονύμφων είναι αλλοδαπός, αντί της υπεύθυνης δήλωσης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.