Δ. Χοτούρας, Φυσικές καταστροφές και μετακινήσεις πληθυσμών: Μια νέα πρόκληση για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική (Συγκριτικές παρατηρήσεις)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2012, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Η κλιματική αλλαγή και η συνεπακόλουθη ποικιλομορφία των καιρικών φαινομένων ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός έντονου μεταναστευτικού ρεύματος. Καμία μορφή συγκεκριμένης προστασίας δεν έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι Οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2001 και 2004 για την προσωρινή και επικουρική προστασία αντίστοιχα, παρά τα θεωρητικά ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας τους, δε φαίνονται να ανταποκρίνονται στις δυνητικές ανάγκες του φαινομένου. Στη πράξη, μια ελάχιστη προστασία δύναται να χορηγηθεί στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της μη επαναπροώθησης. Αρκετές πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις στην εσωτερική έννομη τάξη των κρατών, υιοθετώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, αποβλέπουν στον ίδιο στόχο: την καθιέρωση μέσων προστασίας για τους πληθυσμούς που αναγκάζονται να μετακινηθούν εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Δεδομένου ότι οι εσωτερικές έννομες ρυθμίσεις για την αποδοχή και εγκατάσταση των υπηκόων τρίτων χωρών ποικίλλουν, η αποτελεσματικότερη προστασία για τα θύματα των φυσικών καταστροφών μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μιας εναρμονισμένης και ευρείας προσέγγισης των νομικών συμπληρωματικών πλαισίων προστασίας.Περίληψη: Η κλιματική αλλαγή και η συνεπακόλουθη ποικιλομορφία των καιρικών φαινομένων ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός έντονου μεταναστευτικού ρεύματος. Καμία μορφή συγκεκριμένης προστασίας δεν έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι Οδηγίες του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.