ΤρΕφΚακΠειρ 397/2011 [Αποζημίωση για την άδικη προσωρινή κράτηση αλλοδαπού]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2012, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αίτηση αποζημίωσης μετά την αθώωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την επί δεκαπέντε μήνες άδικη προσωρινή κράτηση αλλοδαπού στις φυλακές Κορυδαλλού, κατόπιν ποινικής δίωξης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Δεδομένου ότι κατείχε άδεια εργασίας από τη Νομαρχία και αποδεδειγμένα απασχολείτο ως βοηθός σερβιτόρου μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, πρέπει να του επιδικαστεί η κατ’ αποκοπή απωλεσθείσα ημερήσια αποζημίωση για την τεκμαρτή περιουσιακή του ζημία.Διατάξεις : άρθρα 7 [παρ. 4] Σ., 533, 534, 535, 536, 537 και 541 ΚΠΔ, 914 ΑΚ, 105 ΕισΝΑΚ Στην παρ. 4 του άρθρου 7 του Συντάγματος ορίζεται ότι: «Νόμος ορίζεις με ποιους όρους το Κράτος παρέχει, ύστερα από δικαστική απόφαση, αποζημίωση σε όσους καταδικάστηκαν, προφυλακίστηκαν ή με άλλο τρόπο στερήθηκαν άδικα ή παράνομα την προσωπική τους ελευθερία ». Κατά την έννοια της συνταγματική αυτής διατάξεως, η παροχή αποζημιώσεως με δικαστική απόφαση σε αδίκως προφυλακισθέντες ή καταδικασθέντες ή στερηθέντες την ελευθερία τους προϋποθέτει τη διάγνωση από δικαστήριο του άδικου ή παράνομου χαρακτήρα της στέρησης της ελευθερίας του κατηγορηθέντος, ο οποίος, στη συνέχεια, κηρύχθηκε αθώος ή απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, για τις οποίες ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη, κατόπιν πράξεων, παραλείψεων ή εκτιμήσεων ποινικού δικαστηρίου ή συμβουλίου ή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.