ΣτΕ 288/2012 Τμ. Δ’ [Απόρριψη πολιτικού ασύλου λόγω αμφισβήτησης της αιτιολογίας περί βασανιστηρίων]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αίτημα ασύλου από υπήκοο της Λ.Δ. του Κονγκό με την επίκληση βασανιστηρίων από τις αρχές της Χώρας του, λόγω της ενεργού δράσης του ως μέλος του κόμματος UDPS. Απόρριψη της προσφυγής του από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης παρόλη την θετική εισήγηση της Επιτροπής. Η ιατρική γνωμάτευση της Διευθύντριας του ΙΚΑΘΒ στερείται της αυθεντίας του Κράτους. Ορθή η αμφισβήτηση των αιτιών πρόκλησης των επικαλούμενων τραυμάτων από βασανιστήρια καθόσον η ιατρική γνωμάτευση δεν συσχετίζει αδιαμφισβήτητα τις κακώσεις του αιτούντος με την κακοποίησή του από τις αρχές της Χώρας του ούτε τις προσδιορίζει χρονικά. Κρίση της μειοψηφίας ότι η απόφαση του Υπουργού όφειλε να περιέχει ειδική αιτιολογία καθόσον η εισηγητική Επιτροπή δέχτηκε ως αποδεδειγμένη την πραγματική βάση των ισχυρισμών του αιτούντος.Διατάξεις : άρθρα 1 Α [παρ. 2] Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης, ΠΔ 61/1999, 20 [παρ. 2, εδ. β'] ΚΔΔ, 20 [παρ. 2] Συντ., 6 ΚΔΔιαδ [...] 2. Επειδή, με την αίτηση αυτή ζητείται η ακύρωση της υπ’ αριθμ. 9135/38909/ 20.9.2005 πράξεως του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, με την οποίαν απερρίφθη τελικώς αίτημα του ήδη αιτούντος, αλλοδαπού, υπηκόου της Λ.Δ. του Κονγκό, να αναγνωρισθεί ως πολιτικός πρόσφυγας. 3. Επειδή, η Διεθνής Σύμβαση «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων», υπογραφείσα στη Γενεύη στις 28.7.1951 και κυρωθείσα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.