ΓνωμΝΣΚ 300/2011 Τμ. ΣΤ’ [Εφαρμοστέο δίκαιο σε περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης ασύλου]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ν. Μαυρίκας, Αντιπρόεδρος ΝΣΚ Εισηγητής: Θ. Στριλάκος, Πάρεδρος ΝΣΚ Ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στη διαδικασία χορήγησης και άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Το ενδιαφέρον για το εν λόγω ζήτημα πυροδοτήθηκε από τις εκκρεμείς αιτήσεις άδειας διαμονής σε συνδυασμό με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Ν 3907/2011 τροποποίησε σημαντικά το πλαίσιο παροχής αδειών διαμονής, αυξάνοντας τόσο τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής σε ένα χρόνο αντί των έξι μηνών όσο και το ποσό του καταβαλλόμενου παραβόλου σε 300 ευρώ αντί 150 ευρώ, όπως ίσχυε σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό καθεστώς. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, στηριζόμενη καταρχήν στην ύπαρξη ειδικής μεταβατικής διάταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, αναγνωρίζει ότι οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους που κατατέθηκαν μέχρι την 26.01.2011, ημερομηνία όπου τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, κρίνονται ουσιαστικά βάσει του νέου νομικού πλαισίου, το οποίο τροποποιεί τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η ίδια λύση προκρίνεται και για τις λοιπές εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει μεταβατική ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμοστέες είναι οι γενικές αρχές του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.