Γ. Αρέστης, Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια μέσα από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2012, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια μέσα από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [1] Γεώργιος Αρέστης, Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος τμήματος Δικαστηρίου Περίληψη: Οι περί ιθαγένειας πρόνοιες εισήχθησαν στη Συνθήκη για πρώτη φορά το 1992 με την τροποποιητική Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν μια προσπάθεια δημιουργίας αισθήματος νομιμοφροσύνης του πολίτη προς την Ε.Ε. και στροφής της Ένωσης όχι μόνον προς την ιδέα δημιουργίας μιας κοινής αγοράς με οικονομικούς μόνο στόχους αλλά και μιας Ένωσης επίκεντρο της οποίας θα ήταν ο άνθρωπος. Το Δικαστήριο με τη νομολογία του έδωσε ένα πιο σαφές και ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας παρά την αρχική του διστακτικότητα να κάνει χρήση των σχετικών προνοιών στις αποφάσεις του. Η νομολογία του Δικαστηρίου πέρασε από διάφορες φάσεις αν και όχι χρονικά αυστηρά καθορισμένες. Αφού εγκατέλειψε την αρχική διστακτικότητα στηρίχθηκε στις σχετικές πρόνοιες σαν πηγή δικαιωμάτων για συμπλήρωση των θεμελιωδών ελευθεριών που συνιστούν την κοινή αγορά. Σε μια άλλη φάση κάνοντας χρήση των περί ιθαγένειας προνοιών διασφάλισε στον ευρωπαίο πολίτη την προστασία μιας σειράς κοινωνικών ωφελημάτων εφόσον στην υπόθεση υπήρχε ένα διασυνοριακό στοιχείο ώστε να εξυπηρετηθεί η ιδέα της ελεύθερης κυκλοφορίας του πολίτη στο έδαφος της Ένωσης. Σε μια τελευταία φάση το Δικαστήριο έδωσε περαιτέρω νόημα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.