Σπ. - Ηρ. Ακτύπης, Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομολογία του ΕΔΔΑ: τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2012, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομολογία του ΕΔΔΑ: τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο* Σπυρίδων - Ηρακλής Ακτύπης, Δ.Ν. Universite Pantheon-Assas Paris II, Δικηγόρος ΔΣΑ, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Περίληψη: Στη σχετική με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο νομολογία του, με κυριότερη την απόφαση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας, το ΕΔΔΑ κλήθηκε να ελέγξει τη συμβατότητα των μεταφορών δυνάμει του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ με την ΕΣΔΑ. Παράλληλα, από το συνδυασμό μιας άλλης νομοθετικής πράξης του δικαίου της Ε.Ε., της Οδηγίας Υποδοχή, με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, το ΕΔΔΑ εξήγαγε μια θετική υποχρέωση έναντι των αιτούντων άσυλο - υπό το πρίσμα του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ - σε στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Στηριζόμενο σε αυτή τη δυναμική νομολογία του ΕΔΔΑ, το Δικαστήριο της Ε.Ε. διεύρυνε την παρεχόμενη προστασία - κυρίως με το χαρακτηρισμό του τεκμηρίου της «ασφαλούς χώρας» ως μαχητού - καταδεικνύοντας, για ακόμη μια φορά, την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των δύο δικαιοδοτικών συστημάτων - ΕΔΔΑ και ΔΕΕ. Στο πλαίσιο της υπόθεσης Μ.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (στο εξής «ΕΔΔΑ» ή «Δικαστήριο του Στρασβούργου») βρέθηκε, για ακόμη μια φορά, «μπλεγμένο» στα δίχτυα της -ανεπαρκούς- πολιτικής της...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.