Π. Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη, H προστασία της υγείας των μεταναστών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2013, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη, Aν. Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, Δικηγόρος Περίληψη: Στο άρθρο αυτό αναλύεται η προστασία της υγείας των μεταναστών στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα εξής: α) αν οι περιορισμοί στην πρόσβαση αυτών σε υπηρεσίες υγείας που έχει θέσει ο νομοθέτης συνάδουν με το Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, β) αν η πρόσβαση των μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας έχει δυσχερανθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και γ) αν ο προσδιορισμός υψηλότερου νοσηλίου για τους μετανάστες που δεν δια-μένουν νόμιμα στη χώρα αντίκειται στο Σύνταγμα ή/και σε διεθνείς και ειδικότερα ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου. Βασικές είναι oι διακρίσεις σε μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα/παράνομα στη χώρα, σε μετανάστες που διαμένουν μόνιμα/προσωρινά στη χώρα και σε μετανάστες από κράτη-μέλη της ΕΕ και από άλλα κράτη. 1. Βασική για την προστασία της υγείας είναι η διάκριση σε μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και μετανάστες που βρίσκονται παράνομα. [1] Οι μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, εργάζονται και ασφαλίζονται με αποτέλεσμα όσο διαρκεί η ασφάλισή τους να έχουν ισότιμη με τους έλληνες πολίτες πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Τούτο δεν ισχύει κατ’ αρχήν για τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα [2] . Μια άλλη σχετική διάκριση είναι σε μετανάστες που προέρχονται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.