ΣτΕ 212/2013 Τμ. Δ’ επταμ. [Νόμιμο και συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το ΠΔ 81/2009 για τη διαδικασία ασύλου](ενημ. σημ. Ευ. Πουλαράκης)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2013, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣτΕ 212/2013 Τμ. Δ' επταμ. Πρόεδρος: Σωτ. Ρίζος, Aντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: Ηλ. Μάζος, Πάρεδρος ΣτΕ Δικηγόροι: Σπ. Κουλοχέρης, Περικλής Αγγέλου, Πάρεδρος ΝΣΚ, Γεωργία Παπαδάκη, Πάρεδρος ΝΣΚ   Η επίμαχη κανονιστική διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του ΠΔ 81/2009 (προϊσχύον δίκαιο) με την οποία ορίστηκαν αρμόδιοι για την εξέταση αίτησης ασύλου οι Διευθυντές των Δ/νσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Διευθυντές των Αστυνομικών Δ/νσεων όπου υποβλήθηκε η αίτηση, δεν αντίκειται στην Οδηγία 2005/85/ΕΚ με την οποία θεσπίζονται “ελάχιστες προδιαγραφές” για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα. Δεν αντίκειται στην αρχή της αμεροληψίας των οργάνων της Διοικήσεως, ο καθορισμός ως «αποφαινομένων αρχών» επί των αιτήσεων ασύλου των αστυνομικών οργάνων, τα οποία είναι κατά νόμον αρμόδια για την έκδοση των πράξεων απελάσεως αλλοδαπών καθώς και η συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Προσφύγων με πράξη της οικείας «αποφαινόμενης αρχής» (Αστυνομικού Διευθυντού), και η συμμετοχή σε αυτήν αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος, κατά την άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν έχει υποχρέωση συμμορφώσεως προς τις εντολές του Προέδρου της Επιτροπής, ανωτέρου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Αβασίμως προβάλλεται αφενός ότι κατά παράβαση της Οδηγίας καταργήθηκε η προβλεπομένη με τα άρθρα 25 και 26 του ΠΔ 90/2008 διοικητική...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.