ΤρΔΠρΘεσ 949/2011 Τμ. Β’ [Περιορισμοί στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας Τούρκου υπηκόου](παρατ. Ε. Σβορώνου)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2013, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΤρΔΠρΘεσ 949/2011 Τμ. Β' Πρόεδρος: Ειρ. Χαϊνοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ Εισηγητής: Κ. Κοσκινιώτου, Πρωτοδίκης ΔΔ Δικηγόροι: Ι. Νανούσης, Μ. Σιδηρά, Δικαστική Αντιπρόσωπος ΝΣΚ Συμφωνίας Συνδέσεως ΕΟΚ και Τουρκίας. Ρήτρα Standstill, σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη δεν μπορούν να επιβάλλουν μεταξύ τους νέους περιορισμούς στην ελευθερία εγκαταστάσεως και στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών μετά την έναρξη εφαρμογής της ως άνω Συμφωνίας. Υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος Ν 2910/2001, η άδεια για την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας χορηγούνταν προκειμένου να ασκηθεί εντός συγκεκριμένης περιοχής όπου βρισκόταν ο δήμος ή η κοινότητα της εγκαταστάσεως του αλλοδαπού και όχι σε όλη την ελληνική επικράτεια. Από το συσχετισμό των διατάξεων του Ν 2910/2001 και 3386/2005, συνάγεται ότι ουδείς νέος εδαφικός περιορισμός στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας επιβλήθηκε με τις νεώτερες διατάξεις σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και των Τούρκων υπηκόων. Αντίθετη μειοψηφία. Ο περιορισμός στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων του νομού όπου έχει την κατοικία του ο αλλοδαπός, δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 Συντ, δεδομένου ότι υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιδιώκει δε νόμιμο σκοπό, συνιστάμενο στο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής, να ελέγχει την ροή της εισόδου, την εγκατάσταση, εργασία...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.