ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ Αποκατάσταση δικαιωμάτων πληρούντων τον όρο του γνήσιου δεσμού. Προοπτικές αποκατάστασης των δικαιωμάτων των πληρούντων τον όρο του «γνήσιου δεσμού» αλλοδαπών πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Αποσαφήνιση της έννοιας του «γνήσιου δεσμού» του αποκτώντος την ελληνική ιθαγένεια και νομίμως διαμένοντος αλλοδαπού με το ελληνικό κράτος βάσει του Ν 3838/2010 και της πρόσφατης νομολογίας του ΣτΕ. Η ταύτιση των εννοιών του «γνήσιου δεσμού» και της εθνικής συνείδησης καταδεικνύεται ως εσφαλμένη και άκαιρη βάσει της διεθνούς νομολογίας και των σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων. Βήμα απόψεων Ε. Σταζίλοβα, σελ. 205. Απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 460/2013 καταγράφονται, αναλύονται και σχολιάζονται όλα τα κρίσιμα ζητήματα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας μετά την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου που επέφερε ο Ν 3838/2010. Εξετάζονται κατά σειρά οι θέσεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας της ως άνω απόφασης αναφορικά με την χορήγηση ιθαγένειας, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην θεμελιώδη διάκριση των εννοιών Λαός και Έθνος, στην ένταξη σε υπερεθνική κοινότητα των εθνικών κρατών, ενώ αναπτύσσεται ο προβληματισμός κατά πόσον και σε ποια σημεία μέσα από την απόφαση αυτή το ΣτΕ παρέμεινε στα όρια της συνταγματικής ερμηνείας ή οικειοποιήθηκε έργο του νομοθέτη. Τέλος, αντικείμενο της παρούσας προβληματικής αποτέλεσε και η κρίση του Δικαστηρίου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.