Ζ. Παπασιώπη - Πασιά, Η αντιμετώπιση των de facto ανιθαγενών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αντιμετώπιση των de facto ανιθαγενών σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο* Ζωή Παπασιώπη - Πασιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, δεν είναι σπάνιες οι φορές που οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποιας χώρας υπήκοοι είναι. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί πράγματι οι άνθρωποι αυτοί είναι ανιθαγενείς, είτε γιατί η ιθαγένεια την οποία είχαν για κάποιο λόγο τους αφαιρέθηκε, είτε γιατί η χώρα της οποίας ήταν υπήκοοι δεν τους αναγνωρίζει πλέον ως πολίτες της. Η μελέτη πραγματεύεται την κατηγορία αυτή των de facto ανιθαγενών που αναγκάζονται να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα όπου βρίσκονται χωρίς έγγραφα και χωρίς πιστοποίηση της «ταυτότητάς» τους. Συγκεκριμένα, πραγματεύεται το πώς τα άτομα αυτά προστατεύονται από το ελληνικό δίκαιο και από το κοινοτικό. Μέσα από ειδικές υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν συνήθως τη Δικαιοσύνη και τη Διοίκηση καταβάλλεται προσπάθεια να καταδειχτούν αφενός τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας και, αφετέρου οι πρωτοβουλίες που ίσως θα έπρεπε να αναληφθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Εισαγωγικά Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.