Θ. Αντωνίου, Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέναντι σε νέες προκλήσεις από το δίκαιο της ιθαγένειας - ένα βήμα μπροστά ένα βήμα πίσω (Σκέψεις με αφορμή την απόφαση 460/2013 της Ολομελείας ΣτΕ)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σκέψεις με αφορμή την απόφαση 460/2013 της Ολομελείας ΣτΕ* Θεοδώρα Δ. Αντωνίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών Περίληψη: Στην παρούσα μελέτη με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 460/2013 καταγράφονται, αναλύονται και σχολιάζονται όλα τα κρίσιμα ζητήματα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας μετά την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου που επέφερε ο Ν 3838/2010. Στην Μελέτη εξετάζονται κατά σειρά οι θέσεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας της ως άνω απόφασης αναφορικά με την χορήγηση ιθαγένειας, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην θεμελιώδη διάκριση των εννοιών Λαός και Έθνος, στην ένταξη σε υπερεθνική κοινότητα των εθνικών κρατών, ενώ αναπτύσσεται ο προβληματισμός κατά πόσον και σε ποια σημεία μέσα από την απόφαση αυτή το ΣτΕ παρέμεινε στα όρια της συνταγματικής ερμηνείας ή οικειοποιήθηκε έργο του νομοθέτη. Τέλος, αντικείμενο της παρούσας προβληματικής αποτέλεσε και η κρίση του Δικαστηρίου περί της αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής πρόβλεψης για την συμμετοχή αλλοδαπών στις εκλογές των ΟΤΑ α' βαθμού. Εισαγωγή Η πρόσφατη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 για τη χορήγηση της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και κυρίως ο έλεγχος συνταγματικότητας σε κάποιες από τις διατάξεις του N 3838/2010 που ασκήθηκε με αυτή, έδωσε πεδίο δράσης στη συνταγματική επιστήμη αλλά κυρίως έφερε στο προσκήνιο θέματα που αφορούν τον...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.