2. ΣτΕ 950/1990 Τμ. Δ’ [Τέκνα γεννηθέντα πριν τον Ν 1438/1984]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Μ. Δεκλερής, Προεδρεύων Σύμβουλος Επικρατείας Εισηγητής: Γ. Δεληγιάννης, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Ευ. Δακορώνια, Κλ. Παλαιολόγου, Πάρεδρος Διοίκησης Με τη διάταξη του άρθρου 8 Ν 1438/1984 παρασχέθηκε στα τέκνα μόνο Ελληνίδας μητέρας, που γεννήθηκαν πριν από την ισχύν της, το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια σαν τέκνα Ελληνίδας με δήλωση της σχετικής βουλήσεως τους στην αρμόδια αρχή, με την οποία επέρχεται η κτήση της ιθαγένειας από το χρονικό αυτό σημείο και όχι αναδρομικά απότη γέννησή τους. Ο περιορισμός αυτός κινείται μέσα στα όρια της συνταγματικής εξουσιοδιοτήσεως για την προσαρμογή του ΚΕΙ στην αρχή της ισότητας των φύλων, δεδομένου ότι υπαγορεύθηκε από τη φύση των σχέσεων αυτών και τις επιπτώσεις τους στους τρίτους και την Πολιτεία. Το ισχύον Σύνταγμα στο μεν άρθρο 4 παρ. 2 ορίζει ότι: "Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις", στο δε άρθρο 116 παρ. 1 ότι: "Διατάξεις υφιστάμενες, που είναι αντίθετες προς το άρθρο 4 παρ. 2, εξακολουθούν να ισχύουν ώσπου να καταργηθούν με νόμο, το αργότερο έως...". Με τις διατάξεις αυτές ο Συνταγματικός νομοθέτης καθιέρωσε μεν την αρχή της ισότητος των φύλων, αλλά διατήρησε την ισχύν αντίθετων διατάξεων της κοινής νομοθεσίας μέχρις ότου καταργηθούν ρητά με νόμο. Έτσι προκύπτει σαφώς η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.