4. ΣτΕ 4161/1998 Τμ. Δ’ [Κτήση ιθαγένειας με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Τσαμπάση, Προεδρεύουσα Σύμβουλος της Επικρατείας Εισηγητής: Φ. Αρναούτογλου, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Η. Δροσογιάννης, Πάρεδρος ΝΣΚ Προϋποθέσεις κτήσης ιθαγένειας με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις από ομογενείς που κατετάγησαν ως εθελοντές σε καιρό πολέμου. Πλημμελώς αιτιολογημένη η προσβαλλόμενη απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα διότι δεν προκύπτει άφιξή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα με προξενική θεώρηση για μόνιμη εγκατάσταση, καθώς ο νόμος δεν τάσσει καμία τέτοια προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγενείας. Ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγενείας (ΝΔ 3370/1955), επαναλαμβάνοντας παλαιότερες ρυθμίσεις (όπως του άρθρου 111 του ΚΝ 4324/1930, φ. 65), όριζει, στο άρθρο 13, τα εξής: "1. Ομογενείς αλλοδαποί, κατατασσόμενοι ως εθελονταί εν καιρώ επιστρατεύσεως ή πολέμου συμφώνως τω Νόμω "περί στρατολογίας των ενόπλων δυνάμεων" δύνανται, εάν θέλουν, να αποκτήσωσι την Ελληνικήν ιθαγένειαν τη αιτήσει των προς τον Νομάρχην άνευ άλλης διατυπώσεως. 2. Η υπό των ανωτέρω κτήσις βαθμού αξιωματικού μονίμου ή εφέδρου επάγεται αυτοδικαίως και την κτήσιν της Ελληνικής ιθαγενείας, άνευ άλλης διατυπώσεως. 3. Ο διδόμενος στρατιωτικός όρκος υπό των περί ών το παρόν και το άρθρ. 12, αναπληροί τον όρκον του Έλληνος πολίτου". Στην προκειμένη περίπτωση, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι ο αιτών, ως ομογενής από την Βόρειο Ήπειρο, ζήτησε, κατ' επίκληση της διατάξεως αυτής,να αποκτήσει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.