9. ΣτΕ 3128/1988 Τμ. Δ’ επταμ. [Αμφισβήτηση ιθαγένειας]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Κ. Λασσαδός, Πρόεδρος Τμήματος Εισηγητής: Μ. Βροντάκης, Πάρεδρος ΣτΕ Δικηγόροι: Ηλ. Παπανικολάου, Ι. Φεργάδης, Πρ. Παυλόπουλος, Κλ. Παλαιολόγου, Πάρεδρος Διοίκησης, Ι. Γιαννοπούλου Διά του άρθρου 26 ΚΕΙ, καθιερούται ενιαίο σύστημα επιλύσεως των αμφισβητήσεων της ιθαγενείας εντός της Διοικήσεως, αποκλειστικώς από τον Υπουργό Εσωτερικών, του οποίου η απόφαση, εκδιδόμενη μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγενείας και δημοσιευομένη στην ΕτΚ, δεσμεύει χάριν της ομοιομορφίας των λύσεων, όλα τα όργανα της Διοικήσεως ενώπιον των οποίων ήθελε τυχόν ανακύψει παρόμοια αμφισβήτηση. Η επίλυση αμφισβητήσεως περί ιθαγένειας προσώπου που έχει ήδη αποβιώσει, είναι δυνατή μετά τον θάνατόν του, συντρεχούσης νομίμου περιπτώσεως. Με τη διάταξη του άρθρου 26 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ΝΔ 3370/1955 (ΦΕΚ 258, τ. Α') καθιερώνεται ενιαίο σύστημα επίλυσης των αμφισβητήσεων της ιθαγένειας εντός της διοίκησης, περιβαλλόμενο με τις κατάλληλες εγγυήσεις. Κατά το σύστημα τούτο, όταν αμφισβητείται η ελληνική ιθαγένεια ενός προσώπου ενώπιον οιουδήποτε διοικητικού οργάνου, η κρίση περί αυτής, που αφορά σε θέμα προσωπικής κατάστασης του ενδιαφερόμενου, από το οποίο εξαρτώνται πολλές σχέσεις αυτού, ενδεχομένως δε και τρίτων προσώπων με τη διοίκηση, ανατίθεται αποκλειστικά σε ειδικό όργανο, δηλαδή τον Υπουργό των Εσωτερικών, του οποίου η απόφαση, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.