10. ΣτΕ 2194/2004 Τμ. Δ’ [Αποβολή ιθαγένειας]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Μ. Βροντάκης, Πρόεδρος Δ' Τμήματος Εισηγητής: Δ. Μακρής, Πάρεδρος ΣτΕ Δικηγόροι: Μ. Χαϊνταρλής, Ανδρ. Χαρλαύτης, Πάρεδρος ΝΣΚ Η αποβολή ή μη της ελληνικής ιθαγενείας, η οποία έχει καίρια σημασία για την Ελληνική Πολιτεία, αφού ανάγεται σε αυτή την ίδια την συγκρότησή της, δεν αφίεται σε μόνη την βούληση των ελλήνων πολιτών, αλλά εξαρτάται και από την συναίνεση της Πολιτείας, η οποία εκδηλούται, ως προς την αποβολή με την παροχή της σχετικής αδείας. Η άδεια αυτή παρέχεται μόνον για εξαιρετικούς λόγους. Μόνη η δήλωση της βουλήσεως δεν είναι κατά νόμον αρκετή για την αποβολή της ελληνικής ιθαγένειας. [...] 4. Επειδή στην διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Συντάγματος ορίζεται ότι: «Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος». Περαιτέρω, στο άρθρο 14 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγενείας (Ν.Δ. 3370/1955, φ. 258) ορίζεται: «1. Αποβάλλει την Ελληνικήν ιθαγένειαν όστις κατόπιν αδείας α) απέκτησε τη βουλήσει αυτού αλλοδαπήν ιθαγένειαν ή β) ανεδέχθη δημοσίαν υπηρεσίαν παρ' αλλοδαπή Πολιτεία, εφ' όσον η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.