11. ΣτΕ 1680/1993 Τμ. Δ’ επταμ. [Έκπτωση από ελληνική ιθαγένεια]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Χρ. Φατούρος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγήτρια: Ελ. Δανδουλάκη, Πάρεδρος ΣτΕ Δικηγόροι: Γ. Αποστολίδης, Κλ. Παλαιολόγου, Πάρεδρος ΝΣΚ Προκειμένου να κηρυχθεί ένας Έλληνας πολίτης έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας θα πρέπει να υπάρχουν κατ' αυτού βάσιμες υπόνοιες ότι κινείται και δρα υπέρ ξένης χώρας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πλημμελώς αιτιολογημένη η προσβαλλόμενη απόφαση καθώς γίνεται λόγος αορίστως σε ύποπτες επαφές του ενδιαφερομένου και στη συνεργασία του με την τουρκική μυστική αστυνομία χωρίς αυτές να συγκεκριμενοποιούνται ή να διευκρινίζονται με την εξειδίκευση συγκεκριμένων περιστατικών. (Αντίθ. μειοψ.). [...] 2. Επειδή στο άρθρο 20 παρ. 1 περ. γ' του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ορίζεται ότι "Δύναται να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγενείας: α) Όστις εν τη αλλοδαπή διαμένων ενήργησε προς όφελος αλλοδαπής Πολιτείας πράξεις ασυμβιβάστους προς την ιδιότητα του Έλληνος και αντιθέτους προς τα συμφέροντα της Ελλάδος". Από τη διάταξη αυτή, ερμηνευόμενη υπό το πνεύμα και σε συνδυασμό με τις περί ατομικών δικαιωμάτων διατάξεις του Συντάγματος, για να κηρυχθεί ένας Έλληνας πολίτης έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας θα πρέπει να υπάρχουν κατ' αυτού βάσιμες υπόνοιες ότι κινείται και δρα υπέρ ξένης χώρας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. 3. Επειδή με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αφαιρέθηκε από τον αιτούντα η ελληνική ιθαγένεια κατ' εφαρμογή του άρθρου 20...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.