12. ΣτΕ 2800/2009 Τμ. Δ’ [Απώλεια ιθαγένειας κατ’ άρθρο 19 προϊσχύοντος ΚΕΙ]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Π. Πικραμμένος, Προεδρεύων Aντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγήτρια: Ειρ. Σαρπ, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Ο. Χατζηιμπράμ, Φ. Δεδούση, Πάρεδρος ΝΣΚ Απώλεια ιθαγένειας κατ’ άρθρο 19 προϊσχύσαντος ΚΕΙ λόγω εγκατάλειψης του ελληνικού εδάφους χωρίς πρόθεση παλιννόστησης. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αντίκεινται σε διατάξεις του Συντάγματος, καθώς και στην ΕΣΔΑ και στη Συνθήκη ΕΕ. Ούτε και αντίκεινται στο άρθρο 15 της Οικουμενικής Διακηρύξεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1948. Επίσης, δεν είναι αντίθετες προς τις ρυθμίσεις που θεσπίσθηκαν με την υπογραφείσα στις 30.1.1923 σύμβαση περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, της Συνθήκης της Λωζάννης. Η μη κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξεως αφαιρέσεως της ελληνικής ιθαγένειας δεν συνιστά, καθεαυτή, πλημμέλεια, η οποία επιβάλλει την ακύρωση της πράξεως. Δεν χρειαζόταν δε προηγούμενη κλήση της αιτούσης προς ακρόαση πριν από την έκδοση της θεωρούμενης ως συμπροσβαλλομένης αποφάσεως του Υπουργού Εσωτερικών, διότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από αίτηση της αιτούσης για επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Πλημμελώς αιτιολογημένη η απόρριψη αιτήματος περί ανακτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας καθώς δεν έχει ερευνηθεί ουσιώδης ισχυρισμός της αιτούσας που είχε σχέση με το ζήτημα αν, κατά τον χρόνο εκδόσεως της αρχικής αποφάσεως περί αφαιρέσεως της ιθαγενείας της, είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα χωρίς πρόθεση επανόδου. [...] 2. Επειδή,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.