Μ. Ψάρρα, Η αρχή του εδάφους στον ελληνικό Κώδικα Ιθαγένειας

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αρχή του εδάφους στον ελληνικό Κώδικα Ιθαγένειας* Μαρία Ψάρρα, Aσκούμενη Δικηγόρος, Φοιτήτρια ΠΜΣ Τομέα Διεθνών Σπουδών ΕΚΠΑ Περίληψη: Με το N 3838/2010 ο έλληνας νομοθέτης επέφερε μια καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα ενίσχυση της αρχής του εδάφους στο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ΚΕΙ). Βασικό αντικείμενο του άρθρου αποτελεί η ερμηνευτική προσέγγιση των διατάξεων του ισχύοντος ΚΕΙ (N 3284/2004 μετά την τροποποίησή του), οι οποίες βασίζονται στην αρχή του εδάφους με μια παράλληλη συγκριτική επισκόπηση των υιοθετούμενων νομοθετικών λύσεων σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, αντικείμενο του πρώτου μέρους (Ι) αποτελεί το άρθρο 1 παρ. 2 περ. β' και γ' σχετικά με την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε άτομα που έχουν γεννηθεί σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτούν αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας, ενώ στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) αντικείμενο της μελέτης αποτελεί το άρθρο 1 παρ. 2 περ. α' το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δικαίου ιθαγένειας την διπλή αρχή του εδάφους. Εισαγωγή Kρίνεται αρχικά αναγκαίο να οριοθετηθούν ορισμένα ζητήματα ορολογίας. Η απόκτηση της ιθαγένειας εκ γεννήσεως στηρίζεται παγκοσμίως σε δύο βασικές αρχές, αφενός μεν στην αρχή του αίματος (ius sanguinis) [1] αφετέρου δε στην αρχή του εδάφους (ius soli) [2] . Η καταγωγή και η εξέλιξη του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.