Κατερίνα Βασιλικού, Γυναικεία μετανάστευση και ανθρώπινα δικαιώματα: Μια βιογραφική έρευνα για τις οικιακές βοηθούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη (Παρουσίαση: Θ. Φούσκας, Κ. Καζανάς)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2007, σελ. 200, ISBN: 978-960-404-108-4 Παρουσίαση: Θεόδωρος Φούσκας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Καζανάς, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπ. Διδάκτωρ Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Το βιβλίο της Κατερίνας Βασιλικού επικεντρώνεται στις μετανάστριες οικιακές βοηθούς από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και στη δύσκολη καθημερινότητα τους, με τη χρήση βιογραφικών μεθόδων. Η συγγραφέας σημειώνει ότι, τα τελευταία χρόνια εισήλθε στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός μεταναστριών από τα Βαλκάνια και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες, εργάζονται κυρίως ως βοηθητικό προσωπικό σε οικιακές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες φροντίδας, συνήθως κοντά σε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής και οικογενειακής ζωής πολλών ελληνικών νοικοκυριών, και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οικιακές βοηθούς των εύπορων τάξεων της ελληνικής κοινωνίας, η πλειοψηφία αυτών των γυναικών απασχολείται από οικογένειες της μεσαίας τάξης. Παρά την «καταφανή παρουσία» τους, η ζωή και η τύχη τους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Η ύπαρξή τους είναι καλυμμένη με αδιαφορία, καθώς οι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξη των μεταναστριών, αλλά η κοινωνική οντότητα τους είναι πολύ περιορισμένη. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται χαρακτηρίζεται από θέματα που σχετίζονται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.