Τ. Κορκά, Η προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των αλλοδαπών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2014, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Τόνια Κορκά, Υπ. Διδάκτωρ Συγκριτικού Δικαίου ΕΚΠΑ, LLM Ιδιωτικού Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου ΕΚΠΑ, Άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου* Περίληψη: Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται συνοπτικά η προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των αλλοδαπών· ένα ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς τα δυτικά κράτη δέχτηκαν και δέχονται διαρκώς ένα μεγάλο κύμα διεκδικήσεων αναγνώρισης ταυτότητας από ποικίλες ομάδες, οι οποίες νιώθουν πως ο τρόπος ζωής τους περιθωριοποιείται από τις κυρίαρχες πολιτιστικές έννοιες. Αντικείμενο της μελέτης είναι ο τρόπος εντάξεως των προσώπων - φορέων διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων στα εθνικά δικαιικά συστήματα και οι νομικής φύσεως συγκρούσεις που δημιουργούνται είτε αυτές πηγάζουν από την ανάγκη ενός αλλοδαπού προσώπου να προστατεύσει την πολιτιστική του ταυτότητα είτε από την αντίστροφη ανάγκη να προστατευτεί από τις παραδόσεις, που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική ταυτότητά του. Το κρίσιμο σημείο σύμφωνα με τη μελέτη είναι ακριβώς η αληθινή επιλογή, η βούληση του αλλοδαπού προσώπου, καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι πως «εμείς» (ως κοινωνία αποδοχής του αλλοδαπού) ερμηνεύουμε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο πολιτισμός ενός προσώπου αλλά πως οι «άλλοι», οι ίδιοι οι αλλοδαποί δηλαδή, αντιλαμβάνονται αυτές τις ιδιαιτερότητες και σε ποιον βαθμό τις αποδέχονται. Η μελέτη καταλήγει πως το σύγχρονο δίκαιο είναι μπροστά στην πρόκληση να μπορέσει να εξασφαλίσει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.