Α. Αρχοντάκη, Π. Σιμσίβε, Οι αρνητικές διοικητικές πράξεις στο δίκαιο καταστάσεως αλλοδαπών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2014, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ασπασία Αρχοντάκη, Δικηγόρος, Υπ. ΔΝ, M2 R Paris 2 Pantheon-Assas, M2 R Montesquieu Bordeaux-IV, ΜΔΕ ΕΚΠΑ, Υπότροφος Α.Γ. Λεβέντη Παάτα Σιμσίβε, Ασκούμενος δικηγόρος, LLM Candidate Uppsala University, ΜΔΕ ΕΚΠΑ Περίληψη: Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις δυσμενείς για τους αλλοδαπούς πράξεις αποτελούν πράξεις αρνητικού περιεχομένου. Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, σύμφωνα με πάγια νομολογία της Ε.Α., αίτηση αναστολής κατά ρητών ή σιωπηρών πράξεων αρνητικού περιεχομένου, καταρχήν δε νοείται. Έτσι, λοιπόν, ο Έλληνας δικαστής, και αργότερα ο Έλληνας νομοθέτης με το άρθρο 52 του ΠΔ 18/1989, απέκλεισαν την αναστολή εκτέλεσης των αρνητικών πράξεων, ένας αποκλεισμός, ο οποίος είναι καταρχήν ορθός, χωρίς, όμως, να φροντίσουν να διαπλάσουν ή να προβλέψουν ένα ένδικο βοήθημα προσωρινής προστασίας και γι' αυτή την περίπτωση. Εισαγωγή Κάθε αρμόδια εθνική αρχή προχωρά στην έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων, συστατικών ή διαπιστωτικών [1] , που είτε δέχονται το αίτημα του αλλοδαπού για τη χορήγηση VISA, για την έκδοση άδειας διαμονής και εργασίας και για την αναγνώριση του καθεστώτος του πολιτικού πρόσφυγα κ.ά. ή το απορρίπτουν [2] . «Η έκδοση μιας τέτοιας διοικητικής πράξης είναι το νομικό μέσο με το οποίο ασκείται δημόσια εξουσία από το (εκάστοτε) διοικητικό όργανο για την επιδίωξη δημόσιου σκοπού». [3] Εκείνο, όμως, που...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.