ΕΔΔΑ, απόφ. της 24.10.2013, Ηousein κατά Ελλάδας (προσφ. 71825/11) [Κράτηση ασυνόδευτου ανηλίκου αλλοδαπού με σκοπό την απέλαση](παρατ. Αλ. Βούλγαρης)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2014, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΕΔΔΑ, απόφ. της 24.10.2013, Housein κατά Ελλάδας (προσφ. 71825/11)   Σύλληψη ασυνόδευτου ανηλίκου αλλοδαπού και κράτησή του σε Κέντρο Κράτησης με σκοπό την απέλασή του βάσει του άρθρου 76 Ν 3386/2005. Το άρθρο 5 παρ. 2 της ΥΑ 400/2009 για την εκτέλεση των διοικητικών αποφάσεων απέλασης αλλοδαπών ορίζει ότι οι ανήλικοι αλλοδαποί κρατούνται σε χωριστούς χώρους ενώ το άρθρο 13 παρ. 6 (β) του ΠΔ 114/2010 σχετικά με τους πρόσφυγες προβλέπει ότι αν οι αιτούντες άσυλο τίθενται υπό κράτηση, οι αρχές υποχρεούνται να αποφεύγουν την κράτηση ανηλίκων και ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται μόνο για το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές κατάλληλες για τη φιλοξενία ανηλίκων. Η κράτηση του προσφεύγοντος δεν ήταν νόμιμη υπό την έννοια του άρθρου 5 παρ. 1 περ. στ' της ΕΣΔΑ. Ομοίως παραβιάσθηκε και το άρθρο 5 παρ. 4 της Σύμβασης από την κρίση του Διοικητικού Πρωτοδικείου επί των αντιρρήσεων όσον αφορά στη νομιμότητα της κράτησής του. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ι. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 5. Ο προσφεύγων γεννήθηκε το 1994 και την εποχή των πραγματικών περιστατικών ήταν ανήλικος. Α. Η διαδικασία η σχετική με την απέλαση και την κράτηση του προσφεύγοντος 6. Ο προσφεύγων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.