Απόφαση της 19.02.2014, R v. Secretary of State for the Home Department, Ανώτατο Δικαστήριο Μεγάλης Βρετανίας) [Επιστροφές αιτούντων άσυλο σύμφωνα με τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» - Ερμηνεία «συστημικών ελλείψεων» της διαδικασίας ασύλου](επιμ. - μετάφρ. - παρατ. Τ. Κορκά)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2014, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απόφαση της 19.02.2014, R v. Secretary of State for the Home Department, Ανώτατο Δικαστήριο Μεγάλης Βρετανίας [21]   Με την απόφαση τίθεται υπό αμφισβήτηση το σύστημα ασύλου, που έχει καθιερωθεί, εξετάζοντας κατά πόσον οφείλει ένας αιτών άσυλο που αντιτίθεται στην επιστροφή του στο κράτος μέλος, στο οποίο έλαβε χώρα η είσοδός του/της για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όπου του/της χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου, να αποδείξει ότι σε αυτό το κράτος μέλος υπάρχουν ελαττώματα του συστήματος στη διαδικασία ασύλου και στις συνθήκες υποδοχής. Ειδικότερα, το κρίσιμο ζήτημα που εξετάστηκε ήταν αν η συστηματική παράβαση των υποχρεώσεων τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος υποδοχής θα δικαιολογούσε τη μη επιστροφή του αιτούντος άσυλο σε αυτή τη χώρα. [...] 4. Ο Κανονισμός 343/2003 του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ευρέως γνωστός ως Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ». Ο Κανονισμός προβλέπει ότι, κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις, οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται από το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έφθασε πρώτα ο αιτών άσυλο. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο και εκείνοι στους οποίους έχει απονεμηθεί άσυλο (πρόσφυγες) μπορεί να αναγκαστούν να επιστραφούν στο έδαφος του πρώτου κράτους μέλους στο οποίο εισήλθαν κατά την άφιξή τους στην Ε.Ε. από οποιοδήποτε άλλο κράτο μέλος στο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.