Β. Πιταροκοίλη, Το δικαίωμα στο άσυλο: ένα «κενό» δικαίωμα;

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Βασιλεία Πιταροκοίλη, Δικηγόρος Αθηνών, LL.B (ΑΠΘ), LL.M (EKΠΑ), Υποψήφια Διδάκτωρ (ΕΚΠΑ) Περίληψη: Η ελεύθερη κυκλοφορία και η μετανάστευση των ατόμων δεν αποτελούν πράξεις που ποινικοποιούνται από το διεθνές δίκαιο. Κάθε πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει άσυλο σε ξένες χώρες, αλλά παρά το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, ως ανθρώπινο αγαθό, είναι πράγματι νόμιμη, και ανεξάρτητα από την αιτία και την πηγή που εξανάγκασε ένα πρόσωπο να διαφύγει από τη χώρα καταγωγής του, αποδεκτοί κατά το διεθνές δίκαιο περιορισμοί καθιστούν την αξίωση αυτή μηδενική. Είναι πράγματι το δικαίωμα στο άσυλο ένα δικαίωμα που ακολουθείται από μία αντίστοιχη υποχρέωση των κρατών ή μήπως αποτελεί ένα «κενό» δικαίωμα; Ι. Η ιστορική εξέλιξη του δικαιώματος στο άσυλο Η έννοια του ασύλου έχει μακρά ιστορία και πρακτική για τουλάχιστον 3.500 χρόνια και απαντάται σε πλήθος κειμένων και παραδόσεων διαφόρων κοινωνιών [1] . Προκειμένου να κατανοήσουμε την έννοια του δικαιώματος στο άσυλο, είναι αναγκαία η εξέταση της μακράς ιστορικής διαδρομής του και κατά την εξελικτική πορεία του διεθνούς δικαίου. Μόλις η έννοια του «εδάφους» συνδέθηκε με την έννοια της «ιδιοκτησίας» [2] δημιουργήθηκαν τα κράτη και ακολούθως προέκυψαν διαμάχες για την προστασία των εδαφών τους ή για την απόκτηση άλλων εδαφών. Οι κυβερνήσεις συνέταξαν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.