Γ. Παπαγεωργίου, Εισαγωγή: Διοικητική κράτηση αλλοδαπών: το ιστορικό και νομικό πλαίσιο

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εισαγωγή: Διοικητική κράτηση αλλοδαπών: το ιστορικό και νομικό πλαίσιο* Γιάννης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Περίληψη: Η διοικητική κράτηση των αλλοδαπών, η κράτηση δηλαδή αλλοδαπού με απόφαση διοικητικής αρχής, δημιουργεί σειρά ζητημάτων θεωρητικών και πρακτικών. Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης παρουσιάζεται η ιστορική και νομοθετική εξέλιξη του ζητήματος και περιγράφεται η ακολουθούμενη πρακτική με αναφορές στην δράση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). O όρος «διοικητική κράτηση» αναφέρεται στην κράτηση ενός αλλοδαπού με απόφαση διοικητικής αρχής (συνήθως των αστυνομικών ή άλλων κατασταλτικών αρχών) χωρίς δικαστική απόφαση και θεωρείται ως ένα μη σωφρονιστικό μέτρο που σκοπό έχει να διευκολύνει την μεταγενέστερη απομάκρυνση του εν λόγω ατόμου από την επικράτεια. Ο σκοπός της δεν είναι να τιμωρήσει με ποινή φυλάκισης ή με χρηματική ποινή έναν αλλοδαπό για την παράνομη είσοδο ή διαμονή του στο κράτος αλλά να προετοιμάσει την απέλασή του. Η έννοια αυτή καθεαυτή της διοικητικής κράτησης, της στέρησης δηλαδή της ελευθερίας ενός ατόμου με απόφαση διοικητικού και όχι δικαστικού οργάνου είναι νέα και καινοφανής στην ελληνική αλλά και τις λοιπές ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές έννομες τάξεις. Εμφανίζεται τις τελευταίες λίγες δεκαετίες και αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους αλλοδαπούς που...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.