Α. Κωνσταντίνου, Παρατηρήσεις για την κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παρατηρήσεις για την κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα* Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Δικηγόρος Περίληψη: Η παρουσίαση ορισμένων πτυχών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και της πρακτικής εφαρμογής του μέτρου της διοικητικής κράτησης στην Ελλάδα και η ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων υπό το πρίσμα της τήρησης των κανόνων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά τυποποιούνται από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Ομοίως παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στις συνθήκες κράτησης, την διάρκειά της, την δράση της νέας υπηρεσίας ασύλου και το κόστος της διοικητικής κράτησης στην Ελλάδα. 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της δυνατότητας επιβολής επ’ αόριστον διοικητικής κράτησης εν όψει επιστροφής, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουαρίου 2014 καθώς και οι αντιδράσεις που προέκυψαν από την εφαρμογή του μέτρου [1] , επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της διοικητικής κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Όπως είναι γνωστό η διοικητική κράτηση αλλοδαπών εν όψει επιστροφής ή αιτούντων άσυλο συνιστά μια ευρέως διαδεδομένη και συνεχώς αυξανόμενη πρακτική παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κρατών [2] . Η Ελλάδα δεν εξαιρείται της παραπάνω διαπίστωσης, καθώς η επιβολή του μέτρου της κράτησης αποτελεί διαδεδομένη πρακτική για διάστημα περισσότερο των τελευταίων δέκα ετών, με...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.