ΣτΕ Ολ 3317/2014 [Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές - Ελληνική ιθαγένεια ]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣτΕ Ολ 3317/2014 Πρόεδρος: Σ. Ρίζος, Προεδρεύων Αντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: Μ. Πικραμένος, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Χρ. Τσαμπάζη, Γ. Ανδρέου, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Η επίκληση μόνης της ιδιότητας του έλληνος το γένος δεν αρκεί για την θεμελίωση του εννόμου συμφέροντος που απαιτείται για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά των πράξεων εισαγωγής σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, διότι δεν υφίσταται ο άμεσος απαιτούμενος νομικός σύνδεσμος μεταξύ των προσβαλλομένων πράξεων και της ιδιότητας την οποία οι αιτούντες επικαλούνται. (μειοψ.) Προβάλλεται ότι η παρ. 8 α της επίμαχης προκήρυξης του διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές, που ορίζει ως προσόν των υποψηφίων μόνον την ελληνική ιθαγένεια, αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 4 του Συντάγματος, η οποία πρέπει να ερμηνευθεί ως έχουσα την έννοια ότι αποκλείεται η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές προσώπων που έχουν μεν την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι έλληνες το γένος, διότι συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, η οποία συνίσταται στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ο λόγος αυτός ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος διότι δεν είναι επιτρεπτή κατά το άρθρο 4 παρ. 4 Συντ., το οποίο καθιερώνει το δικαίωμα ίσης πρόσβασης των ελλήνων πολιτών στις δημόσιες λειτουργίες, διάκριση επί...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.