ΑΠ 568/2013 Τμ. Γ’ Πολιτικό (περίλ.) [Απαγόρευση απόκτησης κυριότητας ακινήτου από αλλοδαπό σε παραμεθόριες περιοχές](παρατ. Στ. Ασημακόπουλος)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΠ 568/2013 Τμ. Γ' Πολιτικό Πρόεδρος: Β. Φούκας, Προεδρεύων Αρεοπαγίτης Εισηγήτρια: Ε. Προγάκη, Αρεοπαγίτης Δικηγόροι: Ε. Πανοπούλου - Λιακάκου, Μ. Ροντήρη Κτήση κυριότητας ακινήτου σε παραμεθόριες περιοχές δια χρησικτησίας. Περιορισμοί. Απαγόρευση κτήσεως κυριότητας από αλλοδαπό πρόσωπο επί ακινήτου κειμένου σε παραμεθόριο περιοχή επί ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, υπό το καθεστώς του ΠΔ της 22./24.6.1927. Για την ταυτότητα του νομικού λόγου (διαφύλαξη εθνικής ασφάλειας) η απαγόρευση εκτείνεται και στην κτήση κυριότητας με χρησικτησία (τακτική ή έκτακτη). Υπό το καθεστώς του Ν 1892/1990 ημεδαποί και πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αποκτήσουν κυριότητα επί ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, εκτός αν τούτο επιτραπεί από την αρμόδια ειδική επιτροπή με τη χορήγηση άδειας. Δικαιοπραξία συναφθείσα χωρίς την άδεια αυτή είναι απολύτως άκυρη. Και η απαγόρευση αυτή ισχύει για την κτήση κυριότητας με χρησικτησία. Η σχετική άδεια ως διοικητική πράξη δεν έχει κατ' αρχήν αναδρομική ισχύ και επομένως ο κάτοχός της δεν μπορεί να προσμετρήσει τον χρόνο που διήνυσε στη νομή του ακινήτου πριν από την έκδοσή της, ώστε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο εκ του νόμου χρόνο χρησικτησίας. Διατάξεις : άρθρα μόνο ΠΔ της 22/24.6.1927, Ν 1892/1990, 11 [παρ. 1] Ν 1940/1985 [Το κείμενο της απόφασης δημοσιεύθηκε στο τεύχος 1/2014, σελ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.