Τ. Παπαδοπούλου, Η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Έννοια, εξελίξεις και προκλήσεις

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2015, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Έννοια, εξελίξεις και προκλήσεις [1] Τατιανή Παπαδοπούλου, ΔΝ, Νομικός Σύμβουλος Α’ , Ειδική Νομική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών Περίληψη: Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι ένας δυναμικός θεσμός της ενωσιακής έννομης τάξης που αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία συστάθηκε, μέχρι τη νυν ισχύουσα Συνθήκη της Λισσαβόνας. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει καθοριστικά το Δικαστήριο της ΕΕ μέσα από τη συστηματική διεύρυνση των δικαιωμάτων του μετακινούμενου ευρωπαίου πολίτη, με μια σειρά σημαντικών αποφάσεων με αφετηρία την υπόθεση Grzelczyk έως τις πιο πρόσφατες Metock e.a., Rottmann, Zambrano, Dereci, McCarthy e.a., Brey και Dano. Ωστόσο, ο θεσμός της ευρωπαϊκής ιθαγένειας βρίσκεται, σήμερα, αντιμέτωπος με ποικίλες προκλήσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες αφορούν στο φόβο έναντι της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και στην «κατάχρηση» των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων των κρατών μελών υποδοχής από τους ευρωπαίους πολίτες που εγκαθίστανται σε αυτά. 1. Εισαγωγή Αν και η προσφυγική κρίση κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, τα τελευταία δύο χρόνια μία είδηση σταθερά κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ορισμένων κρατών μελών, αποτελώντας ταυτόχρονα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης: αυτή της «συστηματικής κατάχρησης» του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών. Σε ορισμένες μάλιστα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.