ΣτΕ 2674/2014 Τμ. Δ΄ επταμ. [Ιθαγένεια τέκνου ελληνίδας - Ανάκληση ιθαγένειας της μητέρας]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2015, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣτΕ 2674/2014 Τμ. Δ΄ επταμ. Πρόεδρος: Σ. Ρίζος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: Γ. Παπαγεωργίου, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Σ. Σπυρόπουλος, Πάρεδρος ΝΣΚ Η μεταβατική διάταξη του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν 1438/1984 έχει την έννοια ότι εάν, κατά τον χρόνο της γεννήσεως του τέκνου, η μητέρα είχε απολέσει την ελληνική ιθαγένεια, την οποία είχε κατά την τέλεση του γάμου από τον οποίο γεννήθηκε το τέκνο, η δυνατότητα αποκτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας παρέχεται στο τέκνο, μόνον εφ’ όσον η ως άνω απώλεια της ελληνικής ιθαγενείας της μητέρας είχε επέλθει συνεπεία του γάμου της με αλλοδαπό, σύμφωνα με τις προ του Ν 1438/1984 ισχύουσες διατάξεις, και όχι συνεπεία άλλου γεγονότος. Η αυτή δε έννοια πρέπει να αποδοθεί, μετά την κατάργηση της διατάξεως αυτής με το άρθρο 72 περ. β΄ του Ν 2910/2001, και στην, ταυτόσημη ως προς τις προϋποθέσεις αποκτήσεως της ελληνικής ιθαγενείας, πάγια πλέον ρύθμιση που θεσπίσθηκε με το άρθρο 69 παρ. 6 του νεώτερου τούτου νόμου. Εφ’ όσον η απώλεια της ελληνικής ιθαγενείας της μητέρας του αιτούντος δεν επήλθε συνεπεία του γάμου της με αλλοδαπό, κατά τις προ του Ν 1438/1984 ισχύουσες διατάξεις, νομίμως η Διοίκηση αρνήθηκε να διαπιστώσει ότι ο αιτών απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, κατά την παρ. 6 του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.