Μ.-Ασπ. Σίμου, Ακυρωτικές υποθέσεις κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών - Νομολογιακή πρακτική

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2015, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ακυρωτικές υποθέσεις κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών - Νομολογιακή πρακτική* Μαρία-Ασπασία Σίμου, Πρωτοδίκης ΔΔ, ΜΔΕ Αστικού Δικαίου ΕΚΠΑ, Master 2 de Droit Public, Paris 1 Pantheon-Sorbonne Περίληψη: Μέσα από την συμβολή αυτή αναδεικνύονται κρίσιμα δικονομικά ζητήματα από την προσβολή διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Οι θεματικές που αναπτύσσονται αφορούν στην προσωρινή δικαστική προστασία, στην αίτηση ακύρωσης (ζητήματα παραδεκτού και βασίμου), ενώ παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα απολύτως συναφών δικαστικών αποφάσεων τόσο του ΣτΕ όσο και των Διοικ. Πρωτοδικείων που δικάζουν τις ακυρωτικές υποθέσεις των αλλοδαπών. Όλες οι ακυρωτικές διαφορές που αναφύονται από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, εν γένει, υπάγονται στην αρμοδιότητα του οικείου τριμελούς πρωτοδικείου, με πρόβλεψη άσκησης έφεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας [1] . Πρόκειται, ενδεικτικά, για αποφάσεις που εκδίδονται επί αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής, ανακλητικές αποφάσεις, αποφάσεις επιστροφής, αλλά και πράξεις επιβολής προστίμου σε βάρος αλλοδαπών [2] και εργοδοτών, εφόσον αποσκοπούν στη διασφάλιση της τήρησης των οικείων ρυθμίσεων [3] . Εξαιρούνται οι ακυρωτικές διαφορές που γεννώνται από την προσβολή διοικητικών πράξεων που αφορούν την αναγνώριση αλλοδαπού ως πρόσφυγα και την κτήση και απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες υπάγονται στην αρμοδιότητα του τριμελούς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.