Παρατηρήσεις του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες επί του Νόμου 4375/2016

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2015, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στις 3 Απριλίου 2016 δημοσιεύθηκε ο ν. 4375/2016 «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κτλ.», με τον οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών για την εξέταση αιτημάτων ασύλου (Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφυγών) και την υποδοχή νεοεισερχομένων (ήδη Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Με τον ίδιο νομοθετικό κείμενο (μέρος τρίτο) ενσωματώνεται η Αναδιατυπωμένη Οδηγία σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας [32] . Διατάξεις τέλος του ν. 4375/2016 [33] συνδέονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ήδη επισημάνει, με το από 31.3.2016 κοινό δελτίο τύπου εφτά οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ότι «η Συμφωνία αυτή καταργεί κάθε νομικό κεκτημένο ως προς την προστασία των προσφύγων, όπως αυτό οικοδομήθηκε με το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, την Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου [34] ». Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, ήδη, η έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου 2016, συνδέθηκε με την υιοθέτηση πρακτικών, οι οποίες βρίσκονται σε προφανή αντίθεση με το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.