Ι. Ανδρουλάκης, Το τέλος μιας ποινής; Η ισόβια απέλαση και η άρση των συνεπειών της

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2015, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το τέλος μιας ποινής; Η ισόβια απέλαση και η άρση των συνεπειών της [1] Ιωάννης Ανδρουλάκης, Λέκτορας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ - Δικηγόρος Περίληψη: Με δεδομένη την αυξημένη εισροή αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια και την εμπλοκή τους στους μηχανισμούς της ποινικής δικαιοσύνης, το ενδιαφέρον για τα ζητήματα της δικαστικής απέλασης, πέρα από την επιβολή και εκτέλεσή της, αφορά και στους όρους άρσης των συνεπειών της. Στο επίκεντρο της παρούσας συμβολής βρίσκεται η ισόβια απέλαση και τα προβληματικά στοιχεία που συνυφαίνονται με αυτήν, καθώς αποτελούσε, όσο ίσχυε, και εξακολουθεί να αποτελεί για όσους έχουν αμετάκλητα καταδικασθεί σ’ αυτήν, ρωγμή στο σύστημα της ενιαίας ρύθμισης του θεσμού της απέλασης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η φύση της ως παρεπόμενης ποινής και οι δυνατότητες επιστροφής από αυτήν. 1. Εισαγωγή  Ο θεσμός της λεγόμενης «δικαστικής» απέλασης έχει αποκτήσει, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρακτική σημασία, ενόψει της αυξημένης εισροής αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια και της όχι ασυνήθιστης εμπλοκής τους στους μηχανισμούς της ποινικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον για τα θέματα της δικαστικής απέλασης εκτείνεται, πέραν από τα ζητήματα που αφορούν στην επιβολή και εκτέλεσή της, και στη δυνατότητα άρσης των συνεπειών της , ήτοι στους όρους και τις προϋποθέσεις επιστροφής ενός απελαθέντος μετά την πάροδο ορισμένου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.