Σπ. Απέργης, Υποδοχή μεταναστών και προσφύγων - Προβλήματα και προοπτικές

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2016, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Υποδοχή μεταναστών και προσφύγων- Προβλήματα και προοπτικές* Σπύρος Απέργης, Δικηγόρος στο Εφετείο Πειραιά, τέως μέλος των Επιτροπών Προσφυγών του Υπουργείου Εσωτερικών Περίληψη: Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται στις βασικές του διαστάσεις και κατόπιν λήψης υπόψη και του ευρύτερου διεθνούς πλαισίου, μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, το σύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας στο πρώτο μέρος της μελέτης προβαίνει σε μία αναλυτική παράθεση του ισχύοντος διεθνούς δικαίου ως προς την υποδοχή των αλλοδαπών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις εισόδου και εν συνεχεία αναφέρεται στην κατάσταση ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά το χρονικό διάστημα από το 2015 έως και μετά τη συμφωνία, που έγινε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, καθώς και στη γενικότερη στάση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί απέναντι στις προσφυγικές ροές. Τέλος, ο συγγραφέας προβαίνει σε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με στόχο μία ορθολογική και με κοινωνικό πρόσημο διαχείριση του προβλήματος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 1. Εισαγωγή Το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα είναι σύνθετο και πολυδιάστατο, ιδίως όπως...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.