Δ. Αγγελή, Η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα: σκέψεις υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος - Απρίλιος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Με τις υπ’ αριθ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε για πρώτη φορά τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στη διαδικασία του ασύλου. Με οριακή πλειοψηφία, η Ολομέλεια απεφάνθη ότι η εφαρμογή της συμφωνίας σε δύο υπηκόους Συρίας που είχαν αιτηθεί προστασία στην Ελλάδα δεν αντίκειται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο και ειδικά τις προδιαγραφές της ασφαλούς τρίτης χώρας που η Τουρκία πληροί, ωστόσο, δεν φαίνεται να έλαβε επαρκώς υπόψη τις επιταγές του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την εκτίμηση του κινδύνου, την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων και τις αρχές της δίκαιης δίκης.Περίληψη: Με τις υπ’ αριθ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε για πρώτη φορά τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στη διαδικασία του ασύλου. Με οριακή πλειοψηφία, η Ολομέλεια απεφάνθη ότι η εφαρμογή της συμφωνίας σε δύο υπηκόους Συρίας που είχαν αιτηθεί προστασία στην Ελλάδα δεν αντίκειται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο και ειδικά τις προδιαγραφές της ασφαλούς τρίτης χώρας που η Τουρκία πληροί, ωστόσο, δεν φαίνεται να έλαβε επαρκώς υπόψη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.