Α. - Μ. Σπυροπούλου, Η σχέση μεταξύ ανιθαγένειας και εμπορίας ανθρώπων

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος - Απρίλιος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την σχέση μεταξύ των φαινομένων της ανιθαγένειας και της εμπορίας ανθρώπων και την τυχόν διάδραση μεταξύ τους, δηλαδή το nexus μεταξύ της ανιθαγένειας και της εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα το πώς η έλλειψη ιθαγένειας ισοδυναμεί σε πολλές περιπτώσεις με έλλειψη ευκαιριών, η οποία ενδέχεται να αυξήσει την ευαλωτότητα κάποιων ομάδων του πληθυσμού στην εμπορία ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται παρουσίαση των σημαντικότερων διεθνών συμβάσεων σχετικά με την ανιθαγένεια και του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και αναλύονται το δικαίωμα στην ιθαγένεια και η νομική του κατοχύρωση, οι Συμβάσεις του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών και του 1961 για τη μείωση της Ανιθαγένειας.I. Eισαγωγή Η ανιθαγένεια (statelessness) και η εμπορία ανθρώπων (trafficking in human beings) [1] είναι σοβαρά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί να επιλύσει. Τα δύο θέματα συνδέονται μέσω της διαπίστωσης ότι η ανιθαγένεια θέτει ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο ώστε να καταστεί αυτό θύμα εμπορίας ανθρώπων. Υπάρχουν μελέτες που μαρτυρούν την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φαινομένων, αν και ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ τους δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από εμπειρικά δεδομένα. Πριν αναλυθεί η σχέση των δύο φαινομένων, σκόπιμο κρίνεται να παρατεθεί μία σύντομη ανάλυση των σημαντικότερων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.