«Επισκόπηση νομολογίας ΕΔΔΑ αναφορικά με το νομικό καθεστώς αλλοδαπών (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2016)» (επιμ. -επεξ. Α. Τσινασλανίδου)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος - Απρίλιος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η διοικητική κράτηση ανηκόντων σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.1) Απόφαση της 20.12.2016 SHIOSHVILI κ.λπ. κατά Ρωσίας (19356/07) Το διάστημα από τον 09/2006 έως τον 01/2007, η ρωσική αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις διακρίβωσης ταυτοτικών στοιχείων γεωργιανών πολιτών και προέβη σε συλλήψεις όσων διέμεναν στη ρωσική επικράτεια, στερούμενοι των νόμιμων διατυπώσεων. Οι ανωτέρω οδηγήθηκαν μαζικά ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών, οι οποίες διέταξαν την εξαναγκασμένη απομάκρυνσή τους από τη Ρωσία και –προς εκτέλεση αυτής- την επιβολή του μέτρου της κράτησής τους. Δεκαεννέα εκ των εν λόγω συλληφθέντων προσέφυγαν ενώπιον του ΕΔΔΑ, παραπονούμενοι για σωρεία παραβάσεων άρθρων της ΕΣΔΑ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διοικητική κράτηση διάρκειας δύο εβδομάδων, η μη παροχή καταλύματος από τις ρωσικές αρχές σε υπό επιστροφή αλλοδαπούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (γυναίκα στον όγδοο μήνα κύησης, ανήλικα τέκνα κ.λπ.), η απουσία ειδικότερης πρόβλεψης για τους ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, η παράλειψη προσδιορισμού συγκεκριμένης διάρκειας της κράτησης, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τη γενική αρχή της ασφάλειας δικαίου, και η ανυπαρξία θεσμικής κατοχύρωσης ενός αποτελεσματικού ένδικου βοηθήματος κατά της κράτησής τους συνεπάγεται παραβίαση των άρθρων 3, 5 και 13 της Ε.Σ.Δ.Α. και του άρθρου 4 του 4ου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης. Δεν στοιχειοθετείται παραβίαση του άρθρου 14 της σύμβασης μόνον με...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.