Επισκόπηση νομολογίας ΕΔΔΑ αναφορικά με το νομικό καθεστώς αλλοδαπών (Ιανουάριος - Ιούνιος 2017) (επιμ.- επεξ.: Μ. Σκορτσή, Γ. Αρχοντή)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2017, Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Oι ουκρανικές αρχές δεν παρείχαν τις απαιτούμενες εγγυήσεις προστασίας από την αυθαίρετη απέλαση του προσφεύγοντος σε χώρα, όπου θα αντιμετώπιζε άμεσο, πραγματικό και προβλεπόμενο κίνδυνο, λόγω μεταχείρισής του που κρίθηκε μη συμβατή με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης.1) ΕΔΔΑ, Kebe και λοιποί κατά Ουκρανίας, 12 Ιανουαρίου 2017 [αριθ. προσφυγής 12552/12] Ως προς τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι προσφεύγοντες εγκατέλειψαν αρχικά τις χώρες προέλευσής τους, υπό το φόβο διώξεων λόγω των πολιτικών αναταραχών που επικρατούσαν. Και οι τρεις διέμειναν στο Τζιμπουτί, όπου οι δύο πρώτοι έρχονταν αντιμέτωποι με συνεχείς συλλήψεις λόγω παράνομης διαμονής, ενώ ο τρίτος, επίσης παράνομα διαμένων, αντιμετώπισε κίνδυνο απέλασης. Στις 18 Ιανουαρίου 2012, οι προσφεύγοντες επιβιβάστηκαν σε πλοίο με τη σημαία της Μάλτας, αναζητώντας άσυλο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό τόσο από τις αιγυπτιακές όσο και από τις τουρκικές αρχές. Στις 25 Φεβρουαρίου το πλοίο έφτασε στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου οι προσφεύγοντες συναντήθηκαν με δικηγόρο, στην οποία δήλωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στην Ουκρανία. Ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς τους, οι αιτήσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο στον κυβερνήτη του πλοίου, ενώ οι αρχές δεν επέτρεψαν σε αυτούς να αποβιβαστούν. Στις 2 Μαρτίου,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.