- Ν. Μπάρμπας, Ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου περί Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Κριτική θεώρηση των ρυθμίσεων των σχετικών με την φορολόγηση των ημιτελών κτισμάτων)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 37/2008, Μάιος

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

«Τέλη επί των καρπών είναι φόροι, Τέλη επί των ακινήτων είναι λεηλασία» Mirabeau Νικόλαος Μπάρμπας, Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Κριτική αξιολόγηση του νόμου περί Ενιαίου Τέλους Ακινήτων με βάση τις πάγιες θέσεις της Δημοσιονομι­κής Επιστήμης, παρατηρήσεις και προτάσεις κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στη φορολόγηση των ημιτελών κτισμάτων. Ι. Φύση του φόρου επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας Σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της Δημοσιονομικής Επιστή­μης1 ο τακτικός φόρος επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας έχει χαρακτήρα ονομαστικό και όχι πραγματικό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν για τον υπολογισμό του λαμβάνεται ως βάση η αξία της ακίνητης περιουσίας, στην ουσία όμως πηγή του φόρου δεν είναι η ίδια η ακίνητη περιουσία, αλλά το ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου που προέρχεται από αυτήν. Με άλλα λόγια, ο εν λόγω φόρος αποτελεί ένα είδος συμπληρωματικού φόρου επί του εισοδήματος που επιβαρύνει στον κύριο ή επικαρπωτή της κάθε ακίνητης περιουσίας, και για το λόγο αυτό είναι περιοδικός, δηλαδή επιβάλλεται κάθε έτος, ο δε συντελεστής του πρέπει να είναι πολύ χαμηλός ούτως ώστε να είναι δυνατό να καταβάλλεται από το εισόδημα της ακίνητης περιουσίας χωρίς να μειώνεται το κεφάλαιο αυτής, δηλαδή η ίδια η ακίνητη περιουσία. Ο συνδυασμός δε των δύο αυτών φόρων (εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας)...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.