- Ν. Σγουρινάκης, Η έκπτωση του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στις ΑΠΥ ή στις ΑΛΠ για τη λήψη υπηρεσιών ή για την αγορά μη εμπορευσίμων αγαθών, από επιτηδευματίες (μέχρι αξίας συναλλαγής 50 ?)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 45/2009, Ιανουάριος

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής - Φοροτεχνικός Ι. Από την πλευρά του ΚΒΣ Η αρχική διάταξη (άρθρο 12 παρ. 16 περ. γ΄ του ΚΒΣ) τέθηκε από τον νομοθέτη, κατά την αναθεώρηση (βλ. κατάργηση), του τότε Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (ΚΦΣ - ΠΔ 99/1977) και την αντικατάστασή του από τον ισχύοντα σήμερα (με όλες τις αλλαγές και τροποποιήσεις που έχουν γίνει), Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ - ΠΔ 186/1992). Η ως άνω διάταξη, ανέφερε τα εξής: «Οι διατάξεις περί τιμολογίου δεν έχουν εφαρμογή: α)… β) ... γ) στις πωλήσεις μη εμπορευσίμων για τον αγοραστή-επιτηδευματία αγαθών, εφόσον η αξία κάθε συναλλαγής είναι μέχρι 5.000 δρχ και εκδίδεται γι΄ αυτήν απόδειξη λιανικής πώλησης». Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν στη συνέχεια από την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΚΒΣ (3/24.11.1992, παρ. 12.12) ήταν σαφείς και προσδιόριζαν επακριβώς την εφαρμογή της διάταξης αυτής (ΚΒΣ 2007, σελ. 820-821, Έκδοση Οικονομικής Βιβλιοθήκης): 1. Οι πωλήσεις αυτές για τον πωλητή, λογίζονται ως λιανικές πωλήσεις. 2. Για τις δαπάνες αυτές ο αγοραστής μπορεί να εκπέσει τον εμπεριεχόμενο ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το εάν αυτός εμφανίζεται διακεκριμένα στην απόδειξη ή όχι. 3. Η έκδοση απόδειξης δεν είναι δικαίωμα του πωλητή, συνεπώς αν ο αγοραστής ζητήσει τιμολόγιο, ο πωλητής υποχρεούται στην έκδοση αυτού. 4. Η διάταξη μπορεί να...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.