- Γ. Βαζάκη, Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας - Εκ περιτροπής απασχόληση υπό το πρίσμα του Ν 3846/2010 (ΦΕΚ Α΄ 66/11.5.2010)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 62/2010, Ιούλιος 2010

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Βαζάκη Γ. Γεωργία, Κοινωνική Επιθεωρήτρια Εργασίας, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου Ένταξη της εκ περιτροπής εργασίας στο προστατευτικό πλαίσιο του θεσμού της μερικής απασχόλησης. Συμβατική και μονομερής εκ περιτροπής εργασία. Διεύρυνση της παρεχόμενης προστασίας από το Ν 3846/2010. Α. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Μορφές απόκλισης από το ωράριο της πλήρους απασχόλησης αποτελούσαν και αποτελούν «παραδοσιακά» η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα και η μερική απασχόληση, χωρίς τη θεσμοθετημένη σήμερα μορφή της[1]. Ιδιαίτερα «η μειωμένη απασχόληση» (άλλως «υποαπασχόληση») ως έννοια γένους, που καλύπτει κάθε απασχόληση που υπολείπεται της κανονικής, από άποψη χρόνου εργασίας, σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή ετήσια βάση γνωρίζει ζωηρότατη άνθηση τα τελευταία κρισιμότατα για τις εργασιακές σχέσεις χρόνια, καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερες εναλλακτικές μορφές απασχόλησης με την οποία εκφράζεται η ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας και η πολιτική διανομής της απασχόλησης ή κατ’ άλλη έκφραση της ανεργίας[2]. Εξάλλου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα μας για ολοένα και πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν αυτές πλέον αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στις εργασιακές σχέσεις. Η νέα αυτή πραγματικότητα αποτυπώνεται γλαφυρότατα και στην αιτιολογική έκθεση του νέου Νόμου 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 66/11.5.2010), όπου διαπιστώνεται ότι «εδώ και δύο δεκαετίες και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.