- Κ. Ασημακόπουλος, Φόρος κερδών υποκαταστήματος και ζητήματα συμβατότητας με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο (άρθρο 114 παρ. 1)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 78/2012, Ιανουάριος 2012

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η φορολογική αντιμετώπιση των κερδών που εξάγει μία μόνιμη εγκατάσταση. Η εξίσωση διανεμομένων μερισμάτων με τα κέρδη της μόνιμης εγκατάστασης. Περιορισμοί που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις διεθνείς φορολογικές συμβάσεις.Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Δικηγόρος, Adv LLM in International Taxation 1. Φόρος υποκαταστήματος και σκοπός του νομοθέτη Με το νόμο 3943/2011 ο νομοθέτης μεταξύ άλλων επιχείρησε να αναμορφώσει το τοπίο της φορολογίας μερισμάτων περιλαμβάνοντας στο ίδιο πλαίσιο, τη φορολόγηση κερδών ΜΕ (μόνιμης εγκατάστασης) αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα. Όπως εξειδικεύτηκε ο νόμος και μετά τις ερμηνευτικές αποφάσεις Πολ. 1129/6.6.2011 και Πολ. 1155/21.7.2011, η παρακράτηση φόρου επεκτείνεται στα κέρδη που εξάγει ή πιστώνει ΜΕ αλλοδαπής επιχείρησης προς την έδρα της ή άλλη μόνιμη εγκατάσταση. Ειδικότερα με την παράγραφο 1 του άρθρου 114 του ΚΦΕ (Ν 2238/1994 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 14 του νόμου 3943/2011 και ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι την 31.3.2011), οι ΜΕ υποχρεώνονται να παρακρατούν φόρο κατά την μεταφορά κεφαλαίων τους στο εξωτερικό όταν αυτά προέρχονται από διαπιστωμένα λογιστικά κέρδη. Κάτι τέτοιο όμως αντίκειται στην μορφή μίας ΜΕ ως τέτοιας. Τα αναφερόμενα από τις φορολογικές αρχές ως κέρδη της ΜΕ από τη στιγμή της πραγματοποίησης τους νοούνται μόνο ως κέρδη του αλλοδαπού...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.