Καταβολή τόκου υπερημερίας σε δικαιούχο επιστροφής φόρου ΕΔΔΑ, απόφαση 9.3.2006 ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ κατά Ελλάδας, Προσφυγή 10162/2002

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 26/2007, Ιούνιος

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η άρνηση της οικονομικής εφορίας να καταβάλει τόκους υπερημερίας σε εταιρεία, που ήταν δικαιούχος επιστροφής φόρου, για την καθυστέρηση η οποία σημειώθηκε κατά την πληρωμή του ποσού του επιστρεπτέου φόρου συνιστά προσβολή του δικαιώματος της περιουσίας κατά το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διοίκηση επέστρεψε τον αχρεωστήτως καταβληθέντα φόρο πέντε χρόνια μετά τη σχετική αίτηση της προσφεύγουσας αναγνωρίζοντας έτσι τη σχετική της υποχρέωση. Η καταβολή τόκων συνδέεται ουσιωδώς με την υποχρέωση του Δημοσίου να αποζημιώσει τη διαφορά ανάμεσα στον οφειλόμενο φόρο και στο ποσό το οποίο τελικά εισπράττει ο ενδιαφερόμενος. Υπάρχει, περαιτέρω, προσβολή του παραπάνω δικαιώματος εάν οι συνθήκες επιστροφής του φόρου (αργοπορημένη επιστροφή) επιβάλλουν στον ενδιαφερόμενο δυσανάλογο βάρος ή θίγουν ουσιαστικά την οικονομική του κατάσταση.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.