Προϋποθέσεις εγκυρότητας νόμιμης ανάκλησης δωρεών λόγω αχαριστίας και λόγω μη εκτέλεσης του τρόπου υπό τον οποίο αυτές συστήθηκαν. ΠΠρΠειρ 1140/2020 (Τακτική Διαδικασία)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2020, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2020

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Σβύνος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Εισηγήτρια: Μ. Σακέτου, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Γ. Καλτσάς, Σ. Καπούνη Προϋποθέσεις εγκυρότητας νόμιμης ανάκλησης δωρεών λόγω αχαριστίας και λόγω μη εκτέλεσης του τρόπου υπό τον οποίο αυτές συστήθηκαν. Σχετικώς άκυρη σύμβαση πώλησης λόγω εικονικότητας-Έγκυρη και αμοιβαίως επιδιώξιμη η υποκρυπτόμενη σύμβαση δωρεάς υπό τρόπο. Προϋποθέσεις εγκυρότητας νόμιμης ανάκλησης δωρεών λόγω αχαριστίας και λόγω μη εκτέλεσης του τρόπου υπό τον οποίο αυτές συστήθηκαν. Με τη γενόμενη νόμιμη και έγκυρη ανάκληση των δωρεών λόγω αχαριστίας και λόγω μη εκτέλεσης του τρόπου υπό τον οποίον ταύτες συστήθηκαν, η εναγομένη πλέον διατηρεί εμπράγματο δικαίωμα της ψιλής κυριότητας του αμέσως ανωτέρω διαμερίσματος χωρίς νόμιμη αιτία (αιτία που έληξε, ΑΚ 904 επ.). Καταδίκη σε δήλωση βουλήσεως της δωρεοδόχου - εναγομένης, σε περίπτωση άρνησης στην επαναμεταβίβαση της ψιλής κυριότητας του ανωτέρω διαμερίσματος, και μεταγραφή της προς τούτο τελεσίδικης απόφασης (και της δήλωσης του δωρητή) σε συμβολαιογράφο για αποδοχή απόφασης (949 ΚΠολΔ, 1192, 1198 ΑΚ). Η υπό κρίση αγωγή, επιδόθηκε νομίμως στην εναγομένη εντός της προθεσμίας των 30 ημερών από την κατάθεση της σύμφωνα με το άρθρο 215 παρ. 2 ΚΠολΔ, όπως προκύπτει από την προσκομιζόμενη και μνημονευόμενη στις προτάσεις του ενάγοντος έκθεση επίδοσης, η οποία (έκθεση επίδοσης) κατατέθηκε εντός της νόμιμης προθεσμίας των 100 ημερών από την κατάθεση της...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.