Αίτημα του φορολογούμενου περί υποχρέωσης της ΔΟΥ χορήγησης προσωρινής βεβαίωσης περί μη οφειλής, προκειμένου να θεωρηθούν τα απαραίτητα για την έναρξη επιτηδεύματος τιμολόγια (με τον ισχυρισμό της μη αιτιολογημένης πληροφόρησής του από πλευράς της ΔΟΥ), δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσωρινής επιδίκασης απαίτησης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (βλ. 692 παρ. 4 ΚΠολΔ). ΜΠρΠειρ 420/2014 (Ασφαλιστικά Μέτρα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2015, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ε. Τσίτσιου Δικηγόροι: Ν. Λουκιδέλης, Α. Τζουμάνης Άρνηση χορήγησης προσωρινής βεβαίωσης περί μη οφειλής από την αρμόδια ΔΟΥ για την έναρξη επιτηδεύματος (λόγω οφειλών παρελθόντων ετών)- Αίτημα του φορολογούμενου περί υποχρέωσης της ΔΟΥ χορήγησης προσωρινής βεβαίωσης περί μη οφειλής, προκειμένου να θεωρηθούν τα απαραίτητα για την έναρξη επιτηδεύματος τιμολόγια (με τον ισχυρισμό της μη αιτιολογημένης πληροφόρησής του από πλευράς της ΔΟΥ), δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προσωρινής επιδίκασης απαίτησης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (βλ. 692 παρ. 4 ΚΠολΔ). Η 692 παρ. 4 ΚΠολΔ θεσπίζει απαγορευτικό κανόνα, καθώς δεν μπορούν να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία συνιστούν ικανοποίηση δικαιώματος, εκτός αν περί τούτου υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση (δηλαδή μόνο στην περίπτωση των άρθρων 728 και 729 ΚΠολΔ περί προσωρινής επιδικάσεως απαιτήσεων και επί αρμοδιότητος Ειρηνοδικείου του άρθρου 734 ΚΠολΔ, περί προσωρινής ρυθμίσεως της καταστάσεως της νομής) - Η αιτούμενη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής δεν επιτρέπεται στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων με τη μορφή της προσωρινής επιδικάσεώς της διότι έχει ως αντικείμενο εφάπαξ παροχή που θα οδηγούσε σε ανεπίτρεπτη ικανοποίηση της αξίωσης του αιτούντος και θα δημιουργούσε αμετάκλητη κατάσταση, η οποία δεν θα μπορεί να ανατραπεί αν στο μεταξύ ανακληθεί η σχετική απόφαση που θα διατάζει το αιτούμενο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.