Παναγιώτης Εμμ. Δέγλερης, Επίκαιροι προβληματισμοί για τα θεμελιώδη δικαιώματα με αφορμή τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ και τον «διάλογο των δικαστηρίων»

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1/2018, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2018

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Επίκαιροι προβληματισμοί για τα θεμελιώδη δικαιώματα με αφορμή τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ και τον «διάλογο των δικαστηρίων» [1] Παναγιώτης Εμμ. Δέγλερης, Δρ. Δικηγόρος - Διδάσκων στο ΕΑΠ, Επισκ. Καθ. Πανεπιστημίου Λευκωσίας Α. ΔΕΕ και ΕΔΔΑ: κοινοί δικαιϊκοί τόποι Α.1. Εισαγωγικά: 1.1 Η διερεύνηση ιδιαίτερα του διαπλαστικού ρόλου της νομολογίας του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, για την δικαστική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σαν πρόταγμα κατανόησης, διευρύνει συνεχώς το πεδίο εφαρμογής τόσο των άρθρων 6 και 13 της ΕΣΔΑ, όσο και των άρθρων 47 - 50 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ Πρόκειται για μια διαρκή νομολογιακή «διάπλαση δικαίου διά της δικαιοσύνης», σε αντίθεση με την συνεχή ελληνική πραγματικότητα όπου συχνά παρατηρείται μια «άρνηση εφαρμογής της νομολογίας αυτής». 1.2. Ο τρόπος και η ερμηνευτική μέθοδος λειτουργίας του ΔΕΕ με σταθερή προσέγγιση η οποία οφείλει να διασφαλίζει την πρακτική αποτελεσματικότητα (effet utile) του ερμηνευόμενου κανόνα δικαίου, ιδιαίτερα στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δικαστικής προστασίας των, ακόμη και πολύ πριν και από την θέσπιση του Χ.Θ.Δ., με μια σειρά από τις αποφάσεις του [2] , ήδη από το 1969 [3] ανέδειξε τον πρωτεύοντα ρόλο του Δικαστηρίου σε μια διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης που «υλοποιείται μέσα από το δίκαιο» («intergratio sub...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.