ΠΔ 55/1998 περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Τεκμήριο αθωότητας. Αρχή ne bis in idem και εφαρμογή της στην ποινική και διοικητική δίκη. ΔΠρΠειρ Α8721/2017 (Τμήμα 2ο Μονομελές)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1/2018, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2018

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α.-Ν. Βέρρα Δικηγόροι: Φ. Δίγκας (προσφεύγοντων), Α. Σκουντή (ΝΣΚ) ΠΔ 55/1998 περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Τεκμήριο αθωότητας. Αρχή ne bis in idem και εφαρμογή της στην ποινική και διοικητική δίκη. Από τον συνδυασμό των διατάξεων του ΠΔ 55/1998 περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος προκύπτει ότι με αυτές καθιερώνεται αφενός σύστημα υποκειμενικής ευθύνης για το υπαίτιο της ρύπανσης πρόσωπο, δηλαδή για το πρόσωπο που ήταν αρμόδιο να προλάβει και να αποτρέψει τη θαλάσσια ρύπανση, το οποίο θα πρέπει να αποδειχθεί ότι παρέλειψε ή άσκησε πλημμελώς τα οριζόμενα από τη νομοθεσία καθήκοντά του, αφετέρου σύστημα αντικειμενικής ευθύνης, για τα συνυπεύθυνα με τον υπαίτιο της ρύπανσης πρόσωπα, ως προς την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων για την παράβασή τους. Ως εκ τούτου, η απόφαση επιβολής προστίμου λόγω παράβασης των οικείων διατάξεων του ΠΔ 55/1998 μπορεί να εκδοθεί σε βάρος οποιουδήποτε εκ των ανωτέρω προσώπων με την προϋπόθεση ωστόσο να μην αμφισβητείται η ρύπανση, ο σύνδεσμός της με τη ρυπογόνο πηγή (πλοίο) και ότι το πρόσωπο σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε το πρόστιμο ήταν εκ των κατά νόμο υπευθύνων. Περαιτέρω, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, που κατοχυρώνει το τεκμήριο αθωότητας, απόφαση διοικητικού δικαστηρίου που έπεται αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ποινικού...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.